Biuro Turystyczno - pielgrzymkowe Frater
52 322 11 11, 52 322 48 39, 783 800 306
salon@frater.pl biuro@frater.pl
Bułgaria

Bułgaria

Zobacz oferty
Strefa czasowa
Strefa czasowa
Stolica
Stolica
Największe miasta
Sofia, Płodiw, Warna, Burgas, Ruse, Stara Zagora, Plewen, Wraca
Język urzędowy
bułgarski
Waluta
lewa (BGN)
Ludność
7262675 osób
Podział administracyjny
od 1999 roku Bułgaria dzieli się na 28 obwodów, które kształtem odpowiadają 28 okręgom istniejącym do 1987 roku. Każdy obwód ma nazwę identyczną jak jego stolica. Sofia jest zarówno stolicą obwodu jak i miastem wydzielonym.
Informacje
  • Klimat
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Informacje MSZ
Porady i zwyczaje

Kuchnia
kuchnia bułgarska jest typową kuchnią bałkańską, która opiera się w dużej mierze na mięsie, warzywach i owocach. Popularne są sałatki z pomidorów, papryki, cebuli i owczego sera. Dużą popularnością cieszą się zapożyczone z Turcji kebaby i kebaczety.

Napoje
między posiłkami pija się słodką kawę, lub herbatę z cytryną, a także soki owocowe. Najbardziej znanym napojem bułgarskim jest rakija czyli mocna wódka sporządzana ze śliwek lub winogron. Innymi alkoholami są: boza – słodkie, gęste piwo na bazie prosa, drożdży i kukurydzy, a także uznane na całym świecie wina bułgarskie: Cabernet, Mawrud, Gamza, Mełnik, Merlot.

Pamiątki
najlepszymi i najpiękniejszymi pamiątkami z Bułgarii są rękodzieła artystyczne: tkactwo, drewniane rzeźby, piękne hafty z Nesebyru i Warny.

W restauracji
w większości kurortów w sezonie letnim restauracje otwarte są cały dzień i serwują wszystkie potrawy z karty niezależnie od pory dnia. Dania są przeważnie oparte na lokalnej kuchni, ale także na kuchni międzynarodowej. Przyjęło się zostawiać napiwki w wysokości około 10% rachunku.

Fotografowanie
jest możliwe wszędzie, prócz obiektów wojskowych.

Obyczaje
warto pamiętać, że gest kiwnięcia głową, który w Polsce oznacza zgodę na coś lub potwierdzenie czegoś, w Bułgarii ma odwrotne znaczenie. Bułgarzy są niezwykle gościnni i życzliwi. Każdy gość witany jest z wylewnością i zapraszany do domu. W porze posiłków zaprasza się go do wspólnego stołu, odmowa przyjmowana jest jako afront.